Start Kunstsafari

Bereid je goed voor op de Kunstsafari zodat je weet op welke mogelijke manieren je kunt zoeken op deze website. Kijk deze video als je meer informatie wilt weten.

Kies één kunstwerk, begrip of zoekterm aan de hand waarvan je je Kunstsafari wilt starten en klik op een van de social media knoppen!

Start met een kunstvraag

Bedenk een kunstvraag

Als je nog geen doelgerichte onderzoeksvraag hebt bedacht, bedenk dan een kunstvraag.

Het is belangrijk om met een doelgericht uitgangspunt op Kunstsafari te gaan omdat je dan op je doel af kunt streven. Bedenk een vraag die aansluit bij het onderwerp dat je wilt zoeken.

Maak de vraag:

 

 • Open. Dit is een vraag waar je meer als alleen ‘ja’ en ’nee’ op kunt antwoorden.
 • Specifiek. Bepaal welk aspect van een kunstwerk je wilt zoeken.
Gebruik het kunstwerk om een vraag te bedenken

Vorm:

Het uiterlijk van een kunstwerk. Deze wordt bepaald door het materiaal waar het kunstwerk mee gemaakt is, de techniek die is toegepast en de beeldaspecten die te ontdekken zijn in een kunstwerk. De belangrijkste beeldaspecten zijn licht, kleur, vorm, ruimte en ordening.

Kijk goed naar hoe een kunstwerk is gemaakt. Welke vragen komen bij je op?

Voorbeelden:

 • Waar komt het licht in het kunstwerk vandaan? Hoe kun je dit zien? 
 • Welke kleurcontrasten merk je op? (complementair contrast, licht-donker contrast en koud-warm contrast) 
 • Zijn de vormelementen realistisch, vervormd, gestileerd of abstract?
 • Wat kun je zeggen over de oppervlakte en plasticiteit van het kunstwerk?
 • Welke compositie kun je onderscheiden? (Symmetische compositie, centrale compositie, geometrische compositie, driehoekscompositie of overall compositie)

Inhoud:

De boodschap van een kunstwerk. Naast de herkenbare elementen die je ziet zoals mensen, landschappen of gebouwen (voorstelling) heeft een kunstwerk vaak ook een verhaal dat deze wil vertellen of de visie van de kunstenaar die uitdragen wordt door het kunstwerk. 

De realiteit kan in een kunstwerk op verschillende manieren weergeven worden. Een kunstenaar kan de werkelijkheid idealiseren, stileren of deformeren. Is de voorstelling van een kunstenaar niet herkenbaar dan is het kunstwerk abstract. 

Kijk goed naar wat er op een kunstwerk te zien is. Welke vragen komen bij je op?

Voorbeelden:

 • Welke elementen kun je herkennen op het kunstwerk (voorstelling)?
 • Wat wilt de kunstenaar met dit kunstwerk vertellen?

Functie:

Het doel waarmee een kunstwerk wordt gemaakt. Toegepaste kunst heeft een overduidelijke gebruiksfunctie (architectuur, mode, grafisch ontwerp) terwijl autonome kunst geen functie heeft, de bedoeling van dit werk is vaak nog geheel open. 

De functie van het kunstwerk is soms lastig te bepalen omdat het in sommige gevallen lastig is om te achterhalen voor welk doel de kunstenaar kunstwerk heeft gemaakt. Vóór de Renaissance was de functie van een kunstwerk vaak duidelijker omdat deze in opdracht werd gemaakt. Zo had een schilderij, gemaakt in opdracht van de kerk, in de middeleeuwen een religieus doel. 

Als je naar het kunstwerk kijkt, stel jezelf dan de vraag: ‘Waarom zou de kunstenaar dit kunstwerk hebben gemaakt?’

Voorbeelden:

 • Is dit kunstwerk gemaakt voor een opdrachtgever?
 • Is dit kunstwerk een toegepast of autonoom werk?